obdelava lesa 01   blog
Les igra pomembno vlogo v zgodovini človeštva. Je organski material, ki ga človek uporablja že tisoče let, tako za gorivo, kot gradbeni material, dekorativo in izdelavo uporabnih izdelkov. Še danes je eden najpomembnejših gradbenih materialov in je vir energije, saj je v različnih oblikah najpogostejša kurjava (oglje, sekanci, drva,...)

Človek je najprej preko izkušenj, v zadnjem času pa z znanstvenimi raziskavami, ločil različne lastnosti drevesnih vrst. Les se je tako s časom razvil v sodoben industrijski in inženirski material in je še danes ključnega pomena, tako v vsakdanjem življenju, kot v naravnem okolju gozdnega sveta.

Od drevesa do....


Drevesa, ki se posekajo, se v obliki hlodov pripeljejo na žago, kjer se opravi prva groba obdelava lesa. Nadalje se les obdela odvisno od namena uporabe. Že sama sečnja lesa zahteva pomembna znanja manipulacije z drevesom – kako in kdaj drevo pravilno posekati, kako pravilno odstraniti lubje in kako les nadalje pravilno razrezati, da obdrži primerno kakovost.

Že od nekdaj se uporabo lesa povezuje z drevesno vrst in kvaliteto lesa, stroškom in razpoložljivostjo. Les je bil od nekdaj na voljo in enostaven za obdelavo, zato se je že kmalu uveljavil kot odlična surovina, čeprav je bila kakovost izdelkov pogosto pogojena z ročnimi spretnostmi. Les je prav tako veliko prispeval k človeškemu razvoju, saj je omogočal izdelavo ladij za osvajalske pohode in železniških povezav (kot gradbeni in pogonski material). Bil je nosilec industrijskega razvoja in razvoja tiskane besede (prvi tiskarski stroj je bil lesen), povezovalnih mostov in drugih gradbenih podvigov. Še danes je najbolj raznolik in uporabljan material.

Obdelava lesa v vsakem primeru zahteva poznavanje različnih lastnosti drevesnih vrst in tudi tehnik obdelav. Vrsta in kakovost lesa določi tudi njegovo uporabo.


Dolga tradicija obdelave lesa


Les in njegova obdelava imata pri nas dolgo tradicijo. Najbolj tradicionalna obdelava lesa pri nas je izdelava suhe robe, to je serije lesenih izdelkov za gospodinjstvo. Povpraševanje po lesu se skozi leta ne zmanjšuje, temveč narašča. Ljudje želimo les v svojih domovih, bodisi kot strešne tramove, masiven parket, jedilno mizo, posteljni okvir ali nadstrešek za avtomobil, leseno teraso in dvoriščno ograjo.

Obdelava lesa v vsakem primeru zahteva poznavanje različnih lastnosti drevesnih vrst in tudi tehnik obdelav. Vrsta in kakovost lesa določi tudi njegovo uporabo.

Uporaba lesa


Posušen les se veliko uporablja za izdelavo notranjega pohištva. Za ta namen se v Sloveniji uporablja predvsem les smreke, bukve, jesena in javorja, za zunanjo uporabo pa hrasta, macesna in smreke. Dekoracija in obdelava lesa za pohištvo se je skozi čas razvijala skladno s kulturnim, umetniškim in tehnološkim napredkom posameznega naroda.

Razvoj lesnih kompozitov v prejšnjem stoletju je omogočil nove, kreativne in raznolike izvedbe lesenih izdelkov. Kompoziti omogočajo izvedbo inženirskih strukturnih panelov v različnih oblikah in tudi iz lesnih ostankov, ter tako v polnosti izkoriščajo naravno danost lesa.

Pri nas je les tudi še vedno pomemben energent, v zadnjih letih pa se uporaba lesa še povečuje. Prevladujejo drva, lesni sekanci in lesni peleti. Les trdih drevesnih sort, kot je hrast, gori močneje in dlje časa, les mehkih sort pa se hitreje zakuri, zato je odličen kot netivo. Mehak les je na splošno tudi cenejši in se zato pogosteje uporablja v konstrukciji.
« Nazaj na seznam blogov